Legkedvesebb Lumenek!
Feltárult a Manókonyha ajtaja, az utód ellenségei… khm… Szóval, köszöntelek titeket mai főzős rovatunkban! Ezúttal egy olyan ételt fogunk készíteni, ami szóba került a Harry Potter kötetek lapjain is. Ha esetleg kipróbáljátok, és egy rövid véleményezéssel elkülditek szerkesztőségünknek (bagoly@lumenews.hu) akkor 10 ponttal gazdagodtok, de ehhez képeket is várok ám!
Erről az ételről egészen pontosan a Harry Potter és a Titkok Kamrája első fejezetében esik szó. Tóth Tamás Boldizsár úgy fordította le az étel nevét, hogy illatos malacpecsenye, így én is ezt a nevet adtam a receptnek. Gyertek velem, és kóstoljuk meg azt az ételt, amit Petunia néni szolgált fel Mr és Mrs Mallternek azon az estén, amikor megismertük Dobbyt, a később felszabadított manót!
Mielőtt komolyabban belevágnánk, figyelmeztetés! A recept készítése során mindig ugyanazzal a bögrével dolgozzatok!
Amire feltétlenül szükségetek lesz:
- ¼ bögre Kentucky whisky (ha nem találtok, a sütéshez használható rum is megteszi)
- ¼ bögre szójaszósz
- ¼ bögre barna cukor (édesítőszerrel helyettesíthető)
- 2 gerezd fokhagyma pucolva
- ¼ bögre dijoni mustár
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- ¼ bögre zöldségolaj (én házi zöldfűszeres olívaolajat használtam)
- kevés chiliszósz (elhagyható)
- 1 kg sertéskaraj egészben, csont nélkül
- 4 db friss vagy konzerv barack, kimagozva, negyedelve
- Aprítógépben a whisky-t, a szójaszószt, a barna cukrot, a fokhagymát (célszerű darabokra vágni), a dijoni mustárt, az őrölt gyömbért, a Worcestershire szószt, az olajat, és a chiliszószt összekeverjük. A húst egészben egy zárható tálba tesszük, mellé/alá/köré tesszük a baracknegyedeket, majd ráöntjük a fenti pácot úgy, hogy ellepje, lefedjük és minimum egy éjszakára, de inkább egy napra a hűtőbe tesszük. (Hasonlóan, ahogy a fenti képen látszik.)
- A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, tegyük a húst egy sütőedénybe, majd alufóliával lefedve, a zsírosabb részével lefelé tűpróbáig süssük (amíg már nem jön belőle véres lé), majd fedés nélkül addig, amíg kicsit meg nem pirul. Miután kivettük a sütőből hagyjuk körülbelül negyed órát hűlni, majd szeleteljük fel.
- Miközben sül a hús, a megmaradt pácból vegyük ki a barackokat és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön és szószt kapjunk belőle.
- Köretnek készíthetünk fehér rizst, jázminrizst, basmati rizst vagy bulgurt is.
- A sült karajt körettel, szósszal meglocsolva és a barackkal tálaljuk.
(Ez a recept megtalálható eredetileg angol nyelven Dinah Bucholz: The Unofficial Harry Potter Cookbook című kiadványban, Tender Roast loin of Pork with bourbon-glazed and peaches for Adults címen)