Őszi ízvarázs – Fűszeres sütőtök szirup

Ahogy lehullanak az első aranylevelek a Lumen udvarán, a konyhákban is megjelenik a varázslat, fahéj, szegfűszeg és sütőtök illata kering a folyosókon. A manók régi receptjét hoztuk el Nektek, hogy Ti is elkészíthessétek az őszi ízvarázs szirupját, ami egy csésze kávéból is boszorkányos élményt varázsol.

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 200 g nádcukor

  • 200 g víz

  • 1–2 db fahéjrúd

  • 3–5 db szegfűszeg

  • csipet szerecsendió

  • 100 g sütőtökpüré

 

A sütőtök megsütése
A sütőtököt alaposan megmossuk, majd bűbáj segítségével vagy mugli módjára késsel cikkekre vágjuk és eltávolítjuk a magját. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a szélei már szépen karamellizálódtak és könnyedén bele lehet szúrni a villát. Ezután a héját leszedjük és villával vagy krumplinyomóval összetörjük a sült tököt.

Szirup összeállítása
Egy üstben melegítsd össze a nádcukrot és a vizet, amíg a cukor el nem olvad. Add hozzá a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és a sütőtökpürét. Alacsony lángon (vagy egy pici lángidéző varázslattal) főzd, amíg szirupos állagot nem kapsz. Ezt körülbelül 15-20 percnyi lassú melegítés során érheted el. Ha késznek látod, akor szűrd át és töltsd üvegbe, ez az adag kb. 2-2,5 dl sziruphoz elég, hűtőben kb. egy hétig eláll, de varázslatos illata miatt valószínűleg előbb elfogy.

A kész szirupot használhatod kávé vagy kakaó ízesítésére, de sütemények krémjének is kiváló ízesítője lehet.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük