Legkedvesebb Lumenek!

Ne vesztegessük a drága időt, vágjunk bele. Hölgyeim és Uraim, kezeket tisztára mosni, hajakat lófarokba kötni, ma főzni fogunk!
A mai fogásunk egy leves lesz. Ha már unjátok a Kalapkúra bájitalt, de a megfázás nem kímél bennetek, mindenképpen próbáljátok ki Sipor isteni finom francia hagymalevesét! (Sipor Sirius Black és a Black család házimanója volt és Harry Potteréknek főzte ezt a levest, miután Harry odaadta neki Regulus medálját).

Ez az étel hús-, laktóz-, glutén, illetve cukormentesen is elkészíthető!

A leves elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükség (én némelyiket kicseréltem, ezt majd a lépéseknél leírom:

  • 4 közepes hagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 bagett
  • Fél bögre reszelt parmezán
  • 1 evőkanál só
  • Negyed teáskanál fekete bors
  • Negyed teáskanál cukor (kihagyható)
  • Egy evőkanál liszt
  • 6 bögre marha/csirke alaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ha csak fokozatok vannak a sütőtökön, akkor tekerjétek maximumra és körülbelül 5 perc múlva lesz jó. Ha nincs sütőtök, régi fajta melegszendvics sütő is megteszi.
Megpucoljuk a hagymákat. Ahogy a képen is látszik, én a vöröshagyma mellett lilahagymát is használtam, illetve petrezselymet, így sokkal ízletesebb, mint ha csak egy féle zöldséget használunk hozzá, de ez egyéni ízlés dolga. A hagymákat félbe vágjuk, és olyan apróra szeleteljük, amennyire csak tudjuk. Ha nem sikerül nagyon apróra vágni, akkor miután elkészült a levesünk egy botmixerrel még segíthetünk ezen.
Egy nagy leveses fazékba elkezdjük melegíteni a vajat, majd félretesszük.
2. Felvágjuk a kenyérfélénket egyenletes szeletekre. (Én sima fehér kenyeret használtam, illetve egy zsemlét. Az sem baj, ha kicsit meg van száradva, de figyeljetek, hogy egyenletes szeletek lesznek, különben úgy jártok, mint én, és a vékonyabb szeletek enyhén megégnek.)
A melegített vajból minden szelet egyik oldalát megkenjük, majd a vajas féllel felfelé egy tepsire fektetjük. Ezután megszórjuk reszelt sajttal. (Én trappistát használtam, de szabadon variálható) 10 percig, vagy barnulásig sütjük.


3. Ha elkészültek a kenyereink visszatesszük a fazekat a gázra és hagyjuk melegedni, majd hozzáadjuk a hagymákat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Hozzákeverjük a cukrot és közepes lángon addig kevergetjük, amíg a hagymák aranybarnák lesznek. Ez körülbelül 15 percet fog igénybe venni.
4. Ha már szépen megbarnult a hagyma félrehúzzuk a gázról és óvatosan hozzáadjuk a lisztet. Figyeljünk, hogy csomómentes legyen! Ezután fokozatosan hozzáadjuk az alaplevet és hagyjuk felforrni. (Nekem csak zöldség alaplé volt most itthon, ezzel is nagyon finom, és így húsmentesen is elkészíthető) Miután felforrt, vegyük vissza a hőt és lassú tűzön körülbelül 30 percet főzzük. Időnként keverjünk rajta, illetve kóstoljuk meg, és ízlés szerint tovább fűszerezhető sóval és borssal.
5. Merjük a levest tányérokba, úsztassuk a sajtos pirítóst középre és szórjuk meg reszelt sajttal.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük