Őszi ízvarázs – Fűszeres sütőtök szirup
Ahogy lehullanak az első aranylevelek a Lumen udvarán, a konyhákban is megjelenik a varázslat, fahéj, szegfűszeg és sütőtök illata kering a folyosókon. A manók régi receptjét hoztuk el Nektek, hogy Ti is elkészíthessétek az őszi ízvarázs szirupját, ami egy csésze kávéból is boszorkányos élményt varázsol.
Hozzávalók a sziruphoz:
-
200 g nádcukor
-
200 g víz
-
1–2 db fahéjrúd
-
3–5 db szegfűszeg
-
csipet szerecsendió
-
100 g sütőtökpüré
A sütőtök megsütése
A sütőtököt alaposan megmossuk, majd bűbáj segítségével vagy mugli módjára késsel cikkekre vágjuk és eltávolítjuk a magját. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a szélei már szépen karamellizálódtak és könnyedén bele lehet szúrni a villát. Ezután a héját leszedjük és villával vagy krumplinyomóval összetörjük a sült tököt.
Szirup összeállítása
Egy üstben melegítsd össze a nádcukrot és a vizet, amíg a cukor el nem olvad. Add hozzá a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és a sütőtökpürét. Alacsony lángon (vagy egy pici lángidéző varázslattal) főzd, amíg szirupos állagot nem kapsz. Ezt körülbelül 15-20 percnyi lassú melegítés során érheted el. Ha késznek látod, akor szűrd át és töltsd üvegbe, ez az adag kb. 2-2,5 dl sziruphoz elég, hűtőben kb. egy hétig eláll, de varázslatos illata miatt valószínűleg előbb elfogy.
A kész szirupot használhatod kávé vagy kakaó ízesítésére, de sütemények krémjének is kiváló ízesítője lehet.

